Baggrund for “Godt Naboskab i Gassehaven”
Bestyrelsen modtager jævnligt henvendelser fra beboere med spørgsmål; hvad er rimeligt at bede sin nabo om at ændre og hvad må man tåle? Derfor forelagde bestyrelsen et oplæg om retningslinjer, som kan være et fælles udgangspunkt for dialog, både mellem naboer og når bestyrelsen bliver bedt om at indgå i dialogen. Dette blev fremlagt på den ordinære generalforsamling 2022 til debat, og bestyrelsen har efterfølgende opdateret teksten på baggrund af de forslag og kommentarer, som kom frem på mødet.
Vigtigt om “Godt Naboskab i Gassehaven”
Der er ingen øvre myndighed, der kan håndhæve kodekset, ud over på de punkter, hvor vi følger gældende lov eller kommunens regler. Det er derfor først og fremmest en tilkendegivelse af at vi ønsker at både give plads og tage hensyn til hinanden som naboer i Gassehaven.
En del af teksten er allerede tidligere vedtaget og er kun medtaget for at have et samlet dokument.
Godt Naboskab i Gassehaven
I Gassehaven er der godt at bo i alle livets faser. Vi har det til fælles, at vi ønsker at bo i smukke rammer, med direkte adgang til natur og frisk luft, men stadig i nærhed til byens muligheder.
Når man vælger at bo i rækkehus, vælger man også at bo tæt på sine naboer. Det kræver af os alle, at vi både udviser hensyn til hinanden i vores egen opførsel og udviser tolerance over for vores naboers livsførelse og forhold – nogle har hunde, nogle har børn, nogle står tidligt op, nogle hører klassisk og nogle hører rock, nogle har mange gæster, nogle bygger om osv.
For at have et fælles udgangspunkt for hvad der er hensigtsmæssigt i bebyggelsen, har foreningen derfor vedtaget følgende retningslinjer for:
- Lugt-, lys- og støjgener
- Fællesarealer
- Parkering og kørsel
1. Lugt-, lys- og støjgener
Det er som udgangspunkt altid en god idé først at gøre opmærksom på det, hvis lyde eller lugte er til gene, sådan at man kan se om problemet kan løses ved f.eks. at flytte den støjende/lugtende aktivitet til et andet tidspunkt – måske er det ikke nødvendigt at klippe hækken lige midt i morgenkaffen eller afhøvle gulvet den dag, naboen holder konfirmation, og måske kan man undgå at den enes teenageværelse ligger lige op ad en andens hjemmekontor, eller huske at slukke brændeovnen før sengetid.
Støj
Støj er en af de mest hyppige årsager til nabokonflikter, og en af sværeste ting at lave regler omkring, da der er stor forskel på, hvad den enkelte opfatter som generende; hvad nogen synes er hyggeligt eller i hvert fald tåleligt, er generende for andre. Der er i øvrigt mange gode råd at hente i bogen ”Gode råd om nabostøj”.
For at begrænse støjforureningen i Gassehaven anbefaler vi at man:
- Taler med sine naboer i god tid før man holder fest eller starter et større byggeprojekt, så dine naboer har mulighed for at planlægge efter det.
- Kun smider glasflasker i (individuelle) affaldscontainere i tidsrummet 8-18 på hverdage.
- Begrænser brug af støjende haveredskaber og værktøj til kl. 8-18 på hverdage og kl. 10-16 i weekender.
- Begrænser musik for åbne vinduer efter kl. 22 på hverdage og 24 i weekender.
Lysforurening
Når man opsætter udendørs lys, f.eks. sensorstyrede lamper i carporte eller som indbruds-prævention i baghaver, skal man sørge for at lyset er vinklet nedad, så det kun oplyser egen matrikel og ikke blænder eller blinker hos genboer og naboer.
Lugt og luftforurening
- Ved brug af brændeovne er det vigtigt, at der fyres korrekt og med helt tørt brænde for at minimere røggener for de omkringliggende huse (læs evt. mere på braendefyringsportalen.dk)
- Det anbefales at undgå fyring mellem kl. 22 og 06, hvor mange sover med åbne vinduer/døre.
- Biler og lastbiler må ikke holde i tomgang i mere end et minut.
2. Fællesarealer
I Gassehaven deler vi ejerskab og ansvar for vores store fællesarealer. Mange har dagligt glæde af at bruge vores fælles grønne områder til at gå tur, dyrke sport, lege, lufte hunde osv.
Hunde
Der er mange firebenede beboere i Gassehaven, og vi har også mange gæste-hundeluftere. Hunde skal føres i snor (eller være under fuldt herredømme) på både veje og grønne arealer, jf. ’hundeloven’, og naturligvis skal alle efterladenskaber samles op og tages med hjem til egen skraldespand. I Rudersdal gælder i øvrigt, at hunde skal føres i snor på alle kommunens grønne arealer, bortset fra i de afmærkede hundeskove (f.eks. Søllerød Kirkeskov), dvs. også i arealerne, der ligger op til Gassehaven.
Fester på fællesarealer
Alle beboere kan anvende fællesarealerne til at afholde private fester, og vi har fælles bord-bænkesæt i fællesskuret, som kan benyttes. Af hensyn til de omkringliggende huse, er der følgende krav:
- Telte kan opsættes tidligst sidste hverdag inden weekend, og nedtages senest efterfølgende hverdag
- Der må ikke køres på de grønne fællesarealer, da det ødelægger plænerne
- Ved skader på græs eller anden bevoksning, indestår ejeren for bekostning af reparation udført ved foreningens gartner
- Affald mv. fjernes senest den efterfølgende dag
- Musik i telte skal ophøre ved midnat
- Der henstilles til at alle berørte naboer orienteres i god tid
- Bord-bænke skal sættes på plads efter brug
Brug af fællesarealer i forbindelse med renoveringer etc.
Er det nødvendigt at transportere materialer via vores fællesarealer, påhviler det beboeren at sikre at der tages nødvendige forbehold for skader på plæner og beplantning. Skader på foreningens ejendom, græs, træer og buske, vil blive re-etableret af foreningens gartner eller håndværkere og regningen sendes til beboeren, som har ansvar for dialogen med de pågældende leverandører eller forsikringsselskab.
3. Parkering og kørsel
Parkering for beboere
Beboerne anmodes om at parkere deres biler i carportene (som kun må benyttes til parkering, jf. Lokalplanen §3.4), således at parkeringspladserne på torvene og de små P-pladser langs stikvejene kan benyttes af besøgende og andre med ærinde i Gassehaven. Husk også at parkere helt inde i carportene, således at bagenden af bilerne er inde på egen matrikel og ikke generer færdsel på fortovene.
Gæsteparkering
Er der ikke flere parkeringspladser på torvene og de små P-pladser, skal biler parkeres på stamvejen, da det er ulovligt at standse eller parkere foran udkørsler og carporte, også selv om det er foran egen matrikel (jf. Færdselsloven §29). Endvidere hindrer biler på stikvejene uden for de afmærkede p-pladser udsynet for legende børn og trafikanter, og kan medføre risiko for ulykker. Parkering skal naturligvis altid være i min. 10 meters afstand fra en tværgående vej.
Særlige køretøjer mv.
På offentlig og privat fællesvej i Rudersdal Kommune er parkering af påhængskøretøjer som trailere, campingvogne og lignende kun tilladt i højst 18 timer (jf. Bekendtgørelse om standsning og parkering i Rudersdal §2). Disse kan dog parkeres på foreningens p-pladser under samme betingelser som andre køretøjer.
I tilfælde af at håndværkere, som udfører arbejde i Gassehaven, har brug for opsætning af skurvogne-faciliteter, containere m.v., kan opsætning ske efter ansøgning herom til Rudersdal Kommune.
Kørsel
Da vores stikveje er en del af vores fællesareal, og bruges til legeområde for foreningens børn og naturligt mødested mellem naboer, henstiller vi til at man kører som om vores veje er ’legezone’. På foreningens generalforsamling i 2019 besluttede vi at nedtage ’legezone’-færdselstavlerne, da det var et krav for at beholde dem, at vi etablerede fartdæmpende vejbump på vores veje, og disse ville medføre andre ulemper.
I takt med at flere får el-biler, som er næsten lydløse ved tænding, er det også vigtigt at være opmærksom på at vores carporte har meget dårligt udsyn, når man bakker ud direkte over vores fortove – fodgængere har dårlig mulighed for at opdage at en bil er på vej ud, når det ikke ledsages af motorlyd. Vær derfor ekstra opmærksomme på gående og børn, inden der bakkes ud over fortovene.